Att koka ihop en form, eller forma en kokbok

Grafisk formgivning och matlagning, har de två sakerna med varandra att göra? – Absolut! Det menar jag i alla fall. På dagarna jobbar jag som grafisk formgivare på Halleluja och älskar att sätta färg och form på de kreativa utmaningar jag ställs inför. Lika stor är min passion för matlagning, att få sätta smak och ge nytt liv till råvaror och få utlopp för skapandet i en annan form än i mitt yrke. Så för mig har grafisk formgivning och matlagning mycket med varandra att göra.

Jag tror många kreativa yrkesroller mår bra av fler ingångar till själva skapandet. Det gäller att hitta olika vägar till lösningar och få inspiration från fler håll än ”bara” det som kommer av att arbeta kreativt, måndag till fredag 8-17. I mitt yrke handlar mycket om output, att leverera form på många olika tillämpningar. Något som är otroligt roligt och utmanande men samtidigt uttömmande och jobbigt. För mig är det i dessa stunder som det blir väldigt viktigt med input, något som ger mig kraft och för tankarna till andra saker än det jag håller på med på jobbet. För mig är matlagningen en väldigt viktig input.

Jag får utlopp för min kreativitet på så många olika sätt genom matlagningen, något som gynnar min yrkesroll också. I matlagningen gäller det att hitta nya nivåer i form av till exempel kryddor och texturer, i formgivningen gäller det att hitta en färg och en form som lyfter och förstärker det budskap jag vill förmedla. Färg och form är ju också något som är otroligt viktigt i matlagningen, om maten ser aptitlig ut så smakar den också bättre. Vi använder ögat till att bedöma både maten vi äter och formgivningen vi ser.

För mig har formgivning och matlagning bland annat gjort det möjligt att göra en kokbok. En bok där jag fått möjligheten att skriva recept och sätta form, på maten och boken, vilket var en fantastisk kombination som jag önskar fler får chansen att göra. Jobbet med kokboken, som heter Hungrig på Västerbotten, har fått mig att uppleva och göra saker som jag annars inte skulle tagit mig för. Jag har fått åka runt och besöka gårdsproducenter i stort sett hela Västerbotten, möten med människor som berikat mig med så mycket av deras passion för det de gör. Kokboken har tagits emot väldigt bra vilket är otroligt kul och om allt går som det ska åker jag till Yantai i Kina för att vara med i Gourmand Awards (en form av kokböckernas VM) där Hungrig på Västerbotten är nominerad och representerar Sverige i klassen Culinary Travel. Håll tummarna för mig, det kommer behövas.

Våga vara kreativ på många olika sätt, du vet aldrig vart det leder dig och vad som blir resultatet av den resan.

// Vid pennan,
Erik Wennberg, AD på Halleluja och kokboksförfattare.

erik_kokbokHär är det kakor!

Vi använder cookies för att bättre förstå vad du som besökare uppskattar på vår webb samt för att kunna annonsera på sociala medier. Är det okej med dig?