God påsk önskar vi er alla

Idag är det vår AD och kokboksförfattare Erik vid pennan. 

För några dagar sedan såg jag en annons från en lokal ICA-handlare med bl a dansk fläskfilé för 39,90 kr/kg. Att man kan sälja kött så billigt gjorde mig upprörd och ledde till att jag skrev ett facebookinlägg om problemet med importerat kött och antibiotikaresistens. Inlägget spreds snabbt och i skrivande stund är det 710 reaktioner, 373 delningar och 94 kommentarer på inlägget. Då alla vi på Halleluja har ett stort politiskt och socialt engagemang vill vi även här passa på att lyfta frågan om vilken mat vi handlar och stoppar i oss.

Så här i påsktider lagar vi gärna stora och härliga middagar. Och när det kommer till vad vi dukar fram på påskbordet vill vi passa på att uppmana alla tänka lite extra på vad ni köper. Försök att i största möjliga mån handla lokalproducerat och svenskt, detta för att ni ska vara säkra på vad ni får på tallriken och för att värna om våra bönder, vårt landskap, vår hälsa och våra djur.

Det säljs väldigt mycket importerat kött i våra butiker och priserna pressas särskilt runt högtider. Låt er inte lockas av att köpa billigt importerat kött, det ÄR för billigt för att vara sant. Mycket utländskt kött kommer från djur som föds upp av foder och vatten som är fullt med antibiotika och det korta liv de lever gör de under hemska förhållanden.

När vi ger djuren antibiotika för att de bl a ska växa snabbare och hålla sig friska trots att de står så tätt att de knappt kan röra sig har vi ett stort problem. Överanvändning av antibiotika leder till att vi får multiresistenta bakterier som i förlängningen smittar människor och leder bl a till sjukdomar där antibiotika inte hjälper. WHO listar detta problem som ett av de enskilt största hoten mot mänskligheten. Varje år dör 700 000 personer av multiresistenta bakterier och antalet dödsfall kan stiga till tio miljoner om året till 2050, om vi inte gör något åt problemet.

Engagemanget kring mitt facebookinlägg ser jag som ett positivt tecken på att vi börjar bli mer medvetna om problemet och gärna sprider det viktiga budskapet. Här kan ni läsa inlägget: https://www.facebook.com/erik.wennberg.9/posts/10155528670367239

Fler länkar med bra läsning i ämnet hittar ni här:

http://www.ja.se/artikel/51828/sluta-ata-importerat-kott.html

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/en-valdtakt-pa-ett-av-medicinens-storsta-mirakel

https://www.metro.se/artikel/infektionsexperten-den-här-maten-ska-du-inte-köpa

http://www.wwf.se/wwfs-arbete/mat-och-jordbruk/kottguiden/1595300-wwfs-kottguide

http://www.sverigeskonsumenter.se/vad-vi-gor/bra-mat-at-alla/sakert-kott/fragor-och-svar-om-antibiotikaresistens-och-kott/

https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/bakterier-virus-parasiter-och-mogelsvampar1/antibiotikaresistenta-bakterier

Vår uppmaning till er är att äta kött mer sällan och att äta mer grönsaker. Försök se kött som en lyxvara och köp bara kött som ni vet vart det kommer ifrån och hur det producerats.

Vi hoppas ni alla får en riktigt god påsk och att ni handlar med samvetet framför plånboken.

Hälsingar Erik Wennberg, AD och formgivare.Här är det kakor!

Vi använder cookies för att bättre förstå vad du som besökare uppskattar på vår webb samt för att kunna annonsera på sociala medier. Är det okej med dig?