Kan Facebooks krokben tvinga oss till bättre kommunikation?

Som de flesta vet by now gick Mark Zuckerberg för en tid sedan ut och berättade att Facebook tänker göra stora uppdateringar i algoritmerna som styr vilket innehåll som visas i nyhetsflödet. Anledning är att återigen sätta Facebooks ursprungliga och fortfarande viktigaste uppgift på agendan – to bring people closer together – skapa och underhålla relationer. Eftersom det personliga innehållet fått för stor konkurrens av inlägg från varumärken och företag kommer det alltså göras en del förändringar för att justera detta. Vad innebär det då?

1. Innehåll som skapar konversation och engagemang från användarna kommer prioriteras när algoritmen ska avgöra vad som ska visas högt upp i nyhetsflödet. Det kommer bli ännu viktigare att förstå vad användarna verkligen uppskattar för att skapa en framgångsrik närvaro på Facebook.

2. Annonser eller inlägg vars innehåll inte håller hög kvalité; t.ex har ickerelevant innehåll, dålig bild eller använder sig av “engagement-bait” kommer sannolikt inte ge några resultat utan kosta mer pengar än vad det smakar för annonsörerna.

Det här skapar stora utmaningar för alla marknadsförare som använder sig av Facebook. MEN det kan också ses som starten på en ny och förbättrad digital marknadskommunikation där kunskap, insikt och erfarenhet premieras. Det kommer inte längre vara den aktör som har råd att köpa mest räckvidd som vinner utan den som bäst förstår att skapa värde för sin målgrupp. Helst ett sånt värde som gör att privatpersoner vill kommentera eller dela ditt inlägg vidare. Och vad delar man vidare då? Jo, en hygienfaktor är att det ska vara från trovärdiga personer (vänner, influencers, förebilder) eller varumärken som man upplever som pålitliga och genuina. Sen ska innehållet helst vara något av följande: intressant, roligt, annorlunda, oväntat, engagerande, upprörande eller att det bidrar till att du själv verkar smart och cool och gärna politiskt korrekt.

För att lyckas skapa innehåll som prioriteras i Facebooks flöde krävs god kunskap om målgruppen, vad de tycker är meningsfullt och vad som engagerar dem. Därför rekommenderar vi att investera tid i research och analys innan man sätter sin digitala kommunikationsstrategi eller launchar sin Facebookkampanj. Vill du ha hjälp med detta så hör av dig till oss! Vi älskar att undersöka beteenden, grotta i siffror och analysera saker. Dessutom har vi svart bälte i ämnet digital kommunikationsstrategi.

Läs mer om varumärkens och mediers kamp för att leverera trovärdig och engagerade budskap här: Vi har en förtroendekris

 

Källa: Facebooks newsroom (https://newsroom.fb.com/news/2018/01/news-feed-fyi-bringing-people-closer-together)

Hälsningar från Nadja, kundansvarig projektledare på Halleluja.Här är det kakor!

Vi använder cookies för att bättre förstå vad du som besökare uppskattar på vår webb samt för att kunna annonsera på sociala medier. Är det okej med dig?