Tell it like it is.

Vad har Donald Trump, influencer marketing och Burger Kings reklamkampanj “Burning stores” gemensamt? Jo, de har insett vikten av att verka genuina och vet att dagens konsumenter ofta föredrar den oborstade sanningen framför en polerad fasad.

 

“He tells it like it is” är ett uttalande som inte sällan hördes som argument till varför den republikanske presidentkandidaten vann valet 2016. Även om skandalerna var många runt Trump lyckades han ändå skaka av sig dem gång på gång. Hans supportrars missnöje med etablissemanget trumfade alla Trumps mänskliga brister. Bredvid Trump verkade andra politiker som skådespelare med inlärda repliker.

 

Ett annat exempel på hur effektivt genuinitet och ärlighet kan vara återspeglas i digital influencer marketing. Forskningsstudier indikerar att influencer marketings framgång härstammar från att de upplevs som mer äkta och autentiska än traditionella marknadsförare. Förklaringen är att deras ärlighet och intima relation till publiken bygger förtroende för deras budskap. Och förtroende säljer bra.

 

Det är något Burger King också har förstått. I deras reklamkampanj “Burning stores” delade hamburgerkedjan med sig av en till synes ogynnsam aspekt av deras verksamhet – Burger King håller nämligen rekordet för flest bränder hos en snabbmatskedja i USA. Men istället för att sopa statistiken under mattan går företaget i motsatt riktning. Kampanjen visade Burger Kings lokaler i flammor med slogan “Flame grilled since 1954”, och lämnade konsumenterna med ett leende på läpparna. På kuppen landade den också några extrapoäng hos kunderna för ärligheten.

 

Premissen är enkel: Vi litar på dem som är ärliga, och vi gillar dem vi litar på. Men kan vi utgå ifrån att alla som verkar genuina också är ärliga? Hur blir vi tillräckligt skarpa för att kunna särskilja på de som är ärliga på riktigt och de som använder autencitet som täckmantel?

 

Lyckligtvis finns ett hjälpmedel rakt framför näsan på oss, i våra norrländska skogar. Undersökningar har nämligen hittat en positiv koppling mellan blåbär, inlärningsförmåga och minne. Tar vi det resonemanget ett steg längre borde blåbär alltså kunna hjälpa oss att bedöma de budskap som vi tar till och skärpa vår kritiska tankeförmåga. Därför tog vårt moderföretag Norrland 2.0 hjälp av våra vänner på Beer Studio i Umeå och klurade fram en otroligt god läsk, tillverkad av norrländska blåbär. Resultatet är Norrland Brainberry Craft Soda. Läsken finns att köpa på norrland2.nu/brainberry/, och varje korvöre från försäljningen går oavkortat till organisationen factcheck.org.

 

Hjälp oss gärna att sprida kritisk tanke- och inlärningsförmåga vidare, kanske hela vägen till vita huset!

 

Vid pennan,
Aron Jahn, skarp och driven MKV-student som gör sin praktik på Halleluja.Här är det kakor!

Vi använder cookies för att bättre förstå vad du som besökare uppskattar på vår webb samt för att kunna annonsera på sociala medier. Är det okej med dig?